Universitat Rovira i Virgili

Detecció de Clústers Geogràfics: Indústries Culturals i Creatives a Barcelona

Article

Maddah, L.; Arauzo-Carod, J.M. and López, F.: “Detection of Geographical Clustering: Cultural and Creative Industries in Barcelona”, European Planning Studies

Els clústers creatius són cada cop més reconeguts com a eines vitals en la promoció de la competitivitat, la innovació, el desenvolupament urbà i el creixement de les ciutats dels països desenvolupats.

Aquest treball estudia la geografia de les Indústries Culturals i Creatives (ICC) a Barcelona (Espanya) durant els anys 2009 i 2017. Investiguem la distribució espacial de les empreses mitjançant la metodologia Scan, que identifica la localització dels clústers i els assigna significació estadística.

Les nostres troballes indiquen que les ICC no se situen a l'atzar, sinó que tendeixen a agrupar-se als districtes principals de Barcelona i als seus voltants. L'evolució dels clústers durant aquests nou anys revela diferents patrons d'agrupació entre els dotze subsectors de les ICC. Els clústers madurs del nucli de Barcelona tendeixen a tenir un creixement més gran i una capacitat de transformació millorada. Els nostres resultats poden orientar la política de clústers de les ICC, tenint en compte l'especificitat de cada subsector. A més, els nostres resultats poden dirigir estratègies de desenvolupament basades en el lloc, planificació urbana i rural creativa i reestructuració en un context pericèntric.

Subsectors en Indústries Culturals i Creatives (Elliptic Clusters, 2009-2017)

Publicitat, Arquitectura i Enginyeria, Cinema, Arts Gràfiques i Impressió, Joieria, Instruments musicals i joguines, Fotografia, Edició, Investigació i Desenvolupament, Programari i Videojocs, Escriptura, Arts escèniques, Arts visuals i manualitats, Moda.

Font: Elaboració pròpia.

Elements relacionats

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar

Josep-Maria Arauzo-Carod