Mostrant de 1 a 10 de 65 notícies disponibles amb categoria "Article"
-
Estudis sobre l'impacte de les recents crisis econòmiques
Les anàlisis econòmiques empíriques permeten alimentar aquests raonaments i models i validar o refutar les seves prediccions. A més, l'augment de la quantitat i la qualitat de les dades econòmiques, juntament amb el desenvolupament de mètodes empírics que, per exemple, permetin avançar en la identificació d'efectes causals, fa que els exercicis d'economia aplicada proporcionin proves cada vegada més informatives i fiables per a la presa de decisions i l'avaluació de les intervencions polítiques. En definitiva, les aportacions de l'àmbit de l'economia aplicada són avui més importants que mai a causa de la necessitat de llançar llum sobre els veritables impulsors i conseqüències dels fenòmens (socio)econòmics.
-
Desenvolupar les fonts estructurals de producció de petroli i el seu impacte en les emissions de CO2
Aquest estudi és el primer a analitzar de manera explícita els determinants estructurals de la producció de petroli a curt, mitjà i llarg termini. L'anàlisi es basa en un model estructural de vectors autorregressius que utilitza un enfocament d'identificació purament agnòstic i basat en l'Anàlisi de Components Independents (ICA). Els resultats, obtinguts a partir de funcions de resposta a impulsos, elasticitats estimades de l'oferta i la demanda de petroli, la descomposició de les variàncies d'error de pronòstic i la descomposició històrica de la producció de petroli, indiquen que, en les últimes cinc dècades, els canvis en la demanda de cru han tingut només impactes menors en el nivell real de producció de petroli. Les projeccions locals de les emissions globals de CO2 sobre els xocs en el mercat petroler revelen que només els xocs d'oferta i de demanda agregada han impactat en les emissions de CO2, mentre que els xocs específics de demanda del petroli no van exercir cap influència significativa.
-
Patrons de finançament del capital circulant i la inversió física
Les empreses han d'accedir als mercats financers per superar les barreres que limiten les activitats innovadores. Tot i això, dependre excessivament del deute extern pot moderar les creativitat i la innovació. A partir d'una mostra d'empreses manufactureres europees i aplicant un sistema d'equacions utilitzant GSEM derivem una funció per determinar els llindars de l'adquisició òptima de capital de treball i inversió física. En contrastar aquesta informació amb les dades descriptives, observem que les empreses tendeixen a infrafinançar el capital de treball, ja que les futures necessitats a curt termini són més difícils d'identificar en dissenyar plans d'inversió. A més, trobem evidència de necessitats heterogènies d'empreses operant en sectors d'alta tecnologia en comparació amb els de baixa tecnologia, així com altres diferències relacionades amb l'edat de l'empresa.
-
Els patrons espacials de les estructures construïdes co-determinen el nivell de demanda de recursos de les nacions
Tot i que és conegut que la distribució de les ciutats afecta el seu ús de recursos, el paper dels patrons d'assentaments i infraestructures en la determinació de l'ús de material a nivell nacional no s'ha explorat degut a la manca de dades. Aquest estudi examina sistemàticament una àmplia gamma de factors que influeixen en la demanda de material per càpita a nivell nacional, considerant indicadors tant de producció com de consum. A més dels indicadors tradicionals com el PIB, l'anàlisi introdueix vuit nous indicadors que representen l'extensió i els patrons d'assentaments i infraestructures de transport a cada país. Cobrint 123 països amb el 91% de la població mundial i el 92% del PIB global, l'estudi revela que les estructures construïdes influeixen significativament en l'ús de recursos. Els indicadors dels patrons de reserves materials proporcionen idees addicionals importants més enllà del PIB i altres indicadors habituals. L'àrea de terra urbanitzada per càpita destaca com un predictor particularment fort, suggerint que mereix atenció en les estratègies de sostenibilitat.
-
La família de regles igualitària en pèrdues restringida per problemes de demanda
En aquest estudi, introduïm una família de regles per a problemes de demanda anomenada família CEL. La família es defineix mitjançant un paràmetre theta pertanyent a [0,1] com a noció de solidaritat i contribució. Conté la regla igualitària en pèrdues restringides i la regla igualitària en guanys restringits. Realitzem una anàlisi axiomàtica considerant les principals propietats de la literatura per tal de comparar-les. Apliquem la família a la distribució dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional per estudiar com les normes de la família tracten les regions amb demandes relativament més petites en comparació amb les regions amb demandes relativament més grans.
-
Quantificació del xoc de la Covid-19 a les criptomonedes
La pandèmia de la COVID-19 va tenir un impacte profund en l'economia global i el mercat de la criptomoneda no va ser immune als seus efectes. Aquest estudi aprofundeix en els canvis experimentats per les principals criptomonedes durant aquest període, examinant la seva volatilitat i dinàmica de correlació.
Hem analitzat la volatilitat diària en preu i volum de les set criptomonedes principals mitjançant la correlació creuada multifractal (MF-DCCA). Els nostres resultats revelen un comportament multifractal consistent per a aquests parells de volatilitat, cosa que indica que les seves fluctuacions presenten una estructura autosimilar a diferents escales de temps.
-
Estructura de dependència entre NFT, DeFi i criptomonedes en temps turbulents
Aquesta investigació aprofundeix en la interconnectivitat entre 18 tipus diferents de criptomonedes, com ara NFT, fitxes DeFi, criptomonedes vinculades a l'or i criptomonedes tradicionals. També vam calcular la ràtio de cobertura òptima per a cada parell de criptomonedes i vam avaluar la seva eficàcia en la cobertura de les fluctuacions del mercat.
-
Dinàmiques de resiliència i els seus determinants: la transició a la recuperació de la pandèmia de coronavirus
Aquest article introdueix una perspectiva dinàmica sobre la resiliència turística, centrant-se en l'anàlisi de la demanda turística a Espanya durant els estius de 2020 i 2021 en el context de la pandèmia de la COVID-19. L'estudi utilitza mètodes de regressió i de tipus Lasso per destacar el paper dels determinants passats en explicar la demanda turística a les províncies espanyoles. Els resultats revelen que l'especialització anterior del mercat nacional, la densitat i el tipus de producte ofert basat en la ubicació contribueixen significativament a les diferències territorials en la resiliència de la demanda. Es destaca que al 2021 hi va haver evidències d'adaptació al nou context. Aquesta recerca representa un canvi de paradigma des d'una concepció estàtica de la resiliència en el turisme. L'estudi contribueix a la comprensió teòrica introduint el concepte de dinàmica de resiliència específica del destí. Les implicacions pràctiques i socials inclouen proporcionar insights valuosos perquè els destins turístics comprenguin les etapes de recuperació després d'un shock i explorin el comportament dels consumidors en el període post-shock.
-
Mecanismes de compensació proporcional en sistemes financers
En aquest article, abordem el problema de la compensació d'obligacions mútues entre agents quan una xarxa financera col·lapsa. Adoptem un enfocament axiomàtic i presentem la primera caracterització exhaustiva de les regles basades en el principi de proporcionalitat, considerant tot el domini dels sistemes financers. A diferència d'un intent anterior de Csóka i Herings (2021), que va tractar aquesta qüestió en un context on els agents tenien dotacions inicials estrictament positives, demostrem que les seves propietats no capturen completament el conjunt de regles proporcionals en estendre's al domini complet dels sistemes financers. Per a superar aquesta limitació, introduïm noves propietats que emfatitzen el valor net o utilitat de les empreses de la xarxa.Demostrem que un mecanisme de compensació satisfà les propietats de compatibilitat, responsabilitat limitada, prioritat absoluta, continuïtat i no manipulabilidad per clons si i només si cada agent rep un pagament proporcional al valor dels seus crèdits. Aquesta caracterització és vàlida en el marc estudiat per Csóka i Herings (2021).
-
Contribució de les principals economies al PIB global i reassignació de la producció mundial
La globalització econòmica ha fet que la producció es concentri cada cop més en determinades regions i països del món.
Aquest article desenvolupa un marc comptable per avaluar la contribució dels països a la producció interior bruta (PIB) mundial. En particular, el mètode transforma el model input-output multiregional i quantifica la importància relativa de les economies individuals en el PIB mundial. La proposta utilitza una base de dades input-output mundial que distingeix entre tres grans àrees econòmiques: la Xina, els Estats Units d'Amèrica i la Unió Europea.