Universitat Rovira i Virgili

Els individus que decideixen ser emprenedors tenen més satisfacció laboral? 

Article  - 

Diaz-Serrano, L. and Teruel, M. (20221): "Job-to-job transitions and the job satisfaction puzzle: a diff-in-diff analysis for eleven EU countries", Applied Economics

En aquest document s'estudia l'impacte de diferents tipus de transicions que els individus realitzen en el mercat laboral (des de l'ocupació assalariada fins a l'autoocupació, des de l'autoocupació fins a l'ocupació assalariada i dins de l'ocupació assalariada) en la satisfacció laboral. La distinció entre els tres tipus de transició de llocs de treball, ens permet separar l'efecte de mobilitat pura de la mena del tipus d'ocupació. Així, dissenyem una estratègia d'identificació basada en l'enfocament de diff-in-diff. Això és possible perquè les dades del nostre panell ens permeten comparar els mateixos individus abans i després que canviïn de tipus d'ocupació. 


Les nostres conclusions indiquen que les persones que passen de l'ocupació assalariada a l'autoocupació augmenten la seva satisfacció laboral general més que els treballadors que realitzen altres tipus de transicions laborals, mentre que l'impacte de l'ocupació canvia en la satisfacció en altres àmbits laborals és mixt. També trobem que la falta d'aptitud (el "skill mismatch") té un efecte més important en la transició de l'ocupació assalariada a l'autoocupació, mentre que els individus que han patit una situació d'atur anterior és més rellevant per als canvis laborals dins de l'ocupació assalariada.
 

Elements relacionats

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar

Luis Díaz-Serrano

Mercedes Teruel