Universitat Rovira i Virgili

L'art de compartir recursos: com distribuir l'aigua durant un període de sequera

Article  - 

Cano-Berlanga, S., Solís-Baltodano, M.J. and Vilella, C. (2023): "The Art of Sharing Resources: How to Distribute Water during a Drought Period", Games

L'escassetat d'aigua és un problema creixent a moltes regions del món.

Segons les Nacions Unides, al voltant d'una cinquena part de la població mundial viu en zones on l'aigua és escassa. Una altra quarta part de la població mundial ha d'enfrontar-se a talls de subministrament d'aigua, principalment perquè aquesta proporció de la població no té la infraestructura necessària per adquirir aigua dels rius i aqüífers (ONU, 2005). L'aigua és un recurs essencial per a la supervivència humana i també està present en tots els processos productius de l'economia. Per tant, tenim el repte de gestionar adequadament l'aigua per garantir el benestar de la població i assolir el desenvolupament socioeconòmic.

Concretament, aquest treball analitza la situació present l'estiu del 2022 a Riudecanyes (un poble de Catalunya, Espanya), on hi ha un problema de sequera. Proposem aplicar la teoria dels problemes de demanda per donar possibles solucions per distribuir l'aigua. Ens proposem utilitzar aquesta teoria per descriure la distribució de les hores de reg disponibles l'any 2022, tenint en compte la demanda feta pels agricultors l'any anterior, quan hi havia reg regular. Hem aplicat algunes solucions, anomenades regles, i hem comparat les seves propostes basant-nos en algunes desigualtats. Per a això, utilitzem l'índex de desigualtat de Gini i alguns axiomes socialment acceptats per obtenir la millor solució. Com a conseqüència, vam comprovar que la regla igualitària en guanys restringida (CEA) és la que funciona millor des d'ambdues perspectives, tant pel que fa a l'anàlisi axiomàtica com per la desigualtat.

Elements relacionats

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar

Cori Vilella