Universitat Rovira i Virgili

Productivitat i empreses d’alt creixement: resiliència i recuperació de la pandèmia COVID-19

Article  - 

Teruel, M., Amaral-García, S., Bauer, P., Coad, A., Domnick, C., Harasztosi, P. and Pál, R. (2023):"Productivity and HGEs: resilience and potential recovery from COVID-19 pandemic", Industry and Innovation

L'impacte de les crisis en el rendiment empresarial ha estat estudiat àmpliament.

Aquest document explora la relació entre la reacció de les empreses a la COVID-19 (ocupació) i l'adopció de tecnologies digitals, tenint en compte la seva productivitat, nivell de digitalització i episodis d'alt creixement abans de la crisi. Les dades analitzades pertanyen a EIBIS - European investment Survey del European Investment Bank amb la base de dades ORBIS per a 27 Estats membres de la UE. Trobem que les empreses amb nivells de productivitat més alts són menys propenses a reduir el nombre d'empleats a curt i llarg termini a causa de la pandèmia.

Els resultats mostren que les empreses d'alt creixement tenen menys probabilitats d'esperar una reducció del nombre d'empleats a llarg termini. A més, les empreses de sectors altament digitalitzats tenen menys probabilitats de reduir el nombre de treballadors. Finalment, els nostres resultats suggereixen que la COVID-19 porta a les empreses a augmentar el seu ús de tecnologies digitals, especialment aquelles que ja estaven més digitalitzades.

Des del ràpid descens fins a l'alt creixement: on la distribució ha afectat més la COVID?

L'objectiu del treball és explorar com el xoc de la COVID va afectar les empreses europees als quantils superiors (superestrelles d'alt creixement) i als quantils inferiors (empreses en ràpid declivi). Els autors analitzen l'Enquesta d'Inversions del Banc Europeu d'Inversions (2016-2020). Aquest document exploratori aplica tècniques gràfiques i regressió quantil per avaluar el xoc COVID al llarg de la distribució de les taxes de creixement.

Els resultats mostren, pel que fa al creixement de les vendes i el creixement del valor afegit, que la COVID va tenir un efecte negatiu en el creixement a través de la distribució de les taxes de creixement. A més, l'efecte COVID negatiu és més gran als quantils inferiors. També s'observa com el creixement de l'ocupació no mostra cap efecte per a moltes empreses que tenen un creixement zero de l'ocupació, però en els quantils extrems, s'observa que algunes empreses en declivi es van veure afectades més negativament per la COVID. Per al creixement de la productivitat laboral, l'efecte COVID és petit. L'anàlisi de les submostres i les regressions quantils amb termes d'interacció, posen l'accent que les empreses que reben suport polític es veuen relativament fortament afectades per la COVID, d'acord amb les interpretacions que el suport de la COVID arriba als destinataris previstos. Finalment, empreses totalment digitalitzades poden haver estat una mica protegides dels efectes nocius de la COVID.

Les contribucions del treball són diverses. Primer, els estudis anteriors s'han centrat en l'efecte mitjà de la COVID sobre el rendiment del creixement. La nostra recerca contribueix a comprendre com la COVID va afectar tota la distribució de les taxes de creixement, que van des d'empreses d'alt creixement fins a empreses en declivi. En segon lloc, els governs van dedicar suport financer a les empreses. La nostra anàlisi explora si es va donar suport a la política COVID a les empreses més afectades per aquest xoc. En tercer lloc, la digitalització prèvia pot haver impulsat la resiliència protegint les empreses dels efectes nocius de la COVID sobre el creixement empresarial.

Elements relacionats

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar

Mercedes Teruel